Dansk jul med Bellman

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

noddebo praestegard

 

De två mest spelade danska skådelspelen är Nøddebo Præstegård, uppfört mer än 5000 gånger på danska teatrar, och festspelet Elverhøj, som Det kgl. Teater i Köpenhamn har haft på programmet mer än 1000 gånger. De två föreställningarna har en sak gemensamt – de mest kända melodierna är hämtade från Bellman.

En mer dansk julstämning än i end i Nøddebo Præstegård får man leta efter i danskt kulturliv. I julkomedien hörs allra först melodin från Fredmans Sång No 10 ackompanjera en sång om vägen som går till Nøddebo, och därefter en välkomstsång satt till melodin till Epistel No 31.

”Det är bedårande melodier som gått rakt in i danskarnas hjärtan”, säger Peter Skeel Hjorth, som har anordnat tre radioprogram om Bellman och Danmark med anledning av den annalkande julen. Bellman är den utländske konstnär som har haft störst betydelse för danskt kulturliv.

De tre programmen sändes på Den2radio (D2R) i vecka 50, 51 of 52. De finns som podcast på www.den2radio.dk.

Det första programmet finns här: http://den2radio.dk/udsendelser/bellman-1/  och det andra här: http://den2radio.dk/udsendelser/bellman-2/

I det sista programet talar Peter Skeel Hjorth med skådespelaren Nis Bank-Mikkelsen, som anses vara en av Nordens störtsta Bellmantolkare. Han berättar om sitt liv med Fredman, Ulla Winblad och dryckesbröderna i Stockholm. Det kan lyssnas på här: http://den2radio.dk/udsendelser/bellman-3/