Joomla 3.2 Template by Custom Varsity Jackets

”Hvad du min syn behagar, Du lilla vackra bref!”

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ur Lust-spel den 17 juli 1790 (StU VI)

av Jennie Nell

[publicerad i Hwad Behagas? N:o 1 Anno 2014]

Kronor 31 900 – det är ungefärligen vad 100 riksdaler banco i slutet av 1700-talet hade varit värda i dag. En imponerande summa att klistra på ett brev. Men nu gäller det i stället 100 moderna riksdaler som man i Bellmans namn kan pryda sina försändelser med.

Den 27 mars i år släppte nämligen Posten ett nytt Bellmanfrimärke med valören 100 kronor. Det är det sjätte i raden av märken med Carl Michael Bellman som motiv. År 1940 kom två, med valörerna 5 och 35 öre. År 1990 befann sig Bellman i sällskap med Evert Taube i en utgivningsserie där Peter Dahls epistelmotiv användes på märken med valören 2,50 kronor (Ep. 6, 23 och 33), och 2006 samsades 1700-talskompositörerna Mozart, Kraus och Bellman på ett frimärke värt 10 kronor.

100-kronorsfrimärket ingår i Postens satsning på distanshandeln, som länge önskat högre valörer för tyngre försändelser. Förra året utgav Posten frimärken på 30, 40 och 50 kronor för detta ändamål. I år kommer alltså 100-kronorsmärket med Carl Michael Bellman i ensamt majestät som motiv. Bellman är troligen den icke kungliga person som flest gånger prytt svenska frimärken.

Bellmanmärket är utsmyckat med naturmotiv från epistlarna och sångerna. Fjärilar, vinrankor och maskar samsas med musikinstrument, snapsglas och annat som hör Fredmanvärlden till. I mitten presiderar Calle själv över sitt poetiska universum, iklädd röd väst och trakterande sin cister, i en efterbildning av det Krafftska porträttet från 1779. Styrelsens Hasse Nilsson har skrivit texten till motivbladet. Frimärkets formgivare är konstnären Beata Boucht (f. 1979).

Beata Boucht är även föreläsare på Konstfack och har bland mycket annat arbetat som bildredaktör och illustratör för tidskriften Bang. Hon har tilldelats flera priser, bland annat Illustratörcentrums stora svenska illustratörspris och Frimurarordens stora stipendium. Hennes inspirationskällor är naturen, skolplanscher med djur- och naturmotiv och naturvetenskapliga verk från 1700-talet.

Bellmanssällskapet var i anledning av frimärkslanseringen med och firade Frimärkets Dag den 29 mars i Postmuseums vackra 1700-talsbyggnad i Gamla stan – mellan 1720 och 1869 Stockholms enda postkontor. Bengt Gustaf Jonshult från sällskapet sjöng och spelade Bellmanvisor och kåserade till frimärkets motiv, allt till publikens förtjusning. Han inledde dagen till ära – det var ju ändå Gustav III:s dödsdag – med Bellmans på sin tid kanske mest kända visa, ”den gustavianska epokens nationalsång” ”Gustafs skål!” (StU VII n:o 9). Därefter vidtog berättelsen om ”Fjäriln vingad ”(FS 64) och dess ursprungliga avsikt, nämligen att skaffa fru Lovisa en anställning som åldfru på det Haga som var under uppförande. Fjäriln kompletterades med en vers från en tidigare Bellmanvisa till samma melodi, nämligen Elfviksvisan/ Lidingövisan (”Glada bygd...").

Med återblick på det tidigare Mozart-Kraus-Bellman-frimärket sjöng Bengt Jonshult även Bellmans och Kraus hyllningssång till Mozart vid nyheten om dennes bortgång, ”Mozarts död” (StU XI n:o 56). Bellman skrev texten, Kraus komponerade ett larghetto. Våra svenska herrar tycks ha varit de första som skrev en hyllning till Mozart vid hans död. ”Flyg från jordens däld och dimma/ Till de Sälla Andars tal/ At i Englars chor förnimma/ Nya stämmor till ditt val. /Mozart, vid din sista timma/ Krossas borde hvar cymbal”, lyder slutstrofen.

En av mikrotexterna på frimärket innehåller en rad från Ep. 48, ”Solen glimmar”, och Bengt Jonshult gav oss även ett par verser från denna epistel innan han avslutade med FS 21, ”Så lunka vi”.

Frimärkets dag var välbesökt, den yngre publiken flockades, kanske mest på grund av att Posten samtidigt har släppt en serie Zlatan-frimärken. Fotbollar och svenska flaggor samsades med Fredmanvärldens fjärilar och druvklasar. Så svenskt som det kan bli en solig vårdag i Stockholm.

Källor: Posten; Postmuseums hemsida; Thorsten Sandberg, redaktör för Posten Meddelande AB.

Bellmanfrimärket utgår från det kända porträttet av Per Krafft (kan ses i original på porträttsamlingen på Gripsholms slott och på nätet). Lägg märke till notbladet som stuckits in i kråset. Märket har tecknats av Beata Boucht.