Joomla 3.2 Template by Custom Varsity Jackets

Pastoralt med Martin Bagge

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sjung herde i lunden och qväd!

Carl Michael Bellmans pastoraler var temat för Bellmanssällskapets höstkonsert den 12 oktober 2014. Sällskapets Hans-Jacob Bonnier hade upplåtit Nedre Manilla på Djurgården som stilfull inramning.

Den sjungande herden var här Martin Bagge, som lyfte fram en rad stycken som man annars sällan hör, som ”Nu kvicknar den späda naturen” och Drottningholmsskildringen ”Natur din prakt vid dagens timma”. Från Bacchi Tempel hämtades inte bara den älskliga ”Böljan sig mindre rör” utan även ”Flodens sorl och vädrets fläkt” och ”Bakom dessa gröna lindar”.

Sångaren var för dagen klädd i vardagskläder men ”kände sig nästan naken utan Bellmansdressen”. Det hade han inte behövt. Visst är det trevligt med piskperuk och spetskrås, och den autentiska klangen från sångarens citrinchen, en kopia av Bellmans egen, för oss närmare 1700-talet. Men hans nyanskaffade underbart klangrika gitarr och dagens sätt att sjunga trivs lika bra med kavaj och polotröja.

Bland Bellmanssångarna är Martin Bagge en av de absolut främsta, och hans tolkningar gjuter nytt liv i många stycken som slitits ut eller stelnat i allsång och körarrangemang. FE 14, ”Hör i Orphei drängar” fick sin karaktär av rustik polska till basfiol, fjärran från OD-körens skönsjungna appell. FE 50 ”Phoebus förnyar” – pendangen till FE 25 ”Blåsen nu alla” – blev en intensiv Stockholmsskildring i ett oavbrutet växande crescendo där mytologi och verklighet går i och varandra med solgudens gnäggande hästar, åska, kanonsalut, tutande tritoner, skott från Skeppsbrons fartyg, allt med Ulla Winblad som huvudperson. Martin Bagge gestaltade och dramatiserade – sällan har väl denna epistel framförts med sådant drag.

Nu står också Lars Wivallius och Johan Runius på den musikforskande Martin Bagges program, och Olof von Dalin finns redan där. Det är bara att glädja sig!

Catharina Grünbaum